Lifehacks för en bättre ögonhälsa!

Lifehacks för en bättre ögonhälsa

Dina ögon och din syn är viktiga delar för en god allmän hälsa. Både genetik och ålder kan påverka din syn, men visste du att det finns en hel del saker du själv kan göra för att behålla dina ögon friska och förbättra din syn? Vi går igenom 6 lifehacks för en bättre ögonhälsa!

1. Gör en ordentlig synundersökning

Att genomgå en fullständig synundersökning är det enda sättet att ta reda på om dina ögon är helt friska. Även om du själv tycker att du har god syn så kan det vara så att du skulle kunna se bättre med glasögon eller kontaktlinser.

Genom att göra en synundersökning kan du även upptäcka sjukdomar som glaukom och åldersrelaterad makuladegeneration i ett tidigt skede, då just dessa sjukdomar inte visar några tydliga varningssignaler.

2. Ät rätt

En sund kost kan behålla och förbättra och din syn avsevärt. Genom att äta mycket frukt, grönsaker och bär som exempelvis morötter, blåbär och mörka bladgrönsaker får du i dig rätt näringsämnen för att sakta ned åldersförändringar i din synförmåga.

Antioxidanter, vitaminer och mineraler hjälper och bidrar till ögonens normala funktion. Även omega-3 fettsyror som du kan hitta i bland annat tonfisk och lax gör att du kan bibehålla en normal synförmåga.

3. Ta ögonvitaminer

Att börja med ögonvitaminer gör att du får i dig tillräckligt med antioxidanter och vitaminer för att motverka åldersrelaterade förändringar i din syn. Detta kan i sin tur förhindra ögonsjukdomar som grå starr och gula fläcken.

Genom att ta ögonvitaminer regelbundet skyddar du dina celler mot oxidativ stress som gör att du kan behålla en god ögonhälsa.

4. Använd solglasögon

Många använder solglasögon som en snygg accessoar till sin övriga klädsel, men solglasögons viktigaste uppgift är att skydda dina ögon från solens skadliga strålar. Här är det därför viktigt att du ser över ditt köp och investerar i ett par solglasögon som har 100% skydd mot både UVA-och UVB-strålning.

Tänk även på att solens strålar kan vara skadliga även på vintern. Om du ska vara utomhus under längre perioder oavsett årstid är det bra att skydda ögonen med solglasögon.

5. Låt dina ögon vila

Om du arbetar mycket framför en dator eller fokuserar ögonen på någonting under stora delar av dagen är det lätt hänt att du inte blinkar så ofta som du borde. När du inte blinkar så överansträngs dina ögon och kan göra dem trötta.

En övning som du kan göra är att du var 20:e minut tittar bort från din dator och istället fokuserar 20 meter rakt fram under 20 sekunder. Detta kan förebygga överansträngda ögon.

6. Se över din livsstil

Se även över din livsstil. Om du lider av övervikt ökar risken för systemiska sjukdomar som exempelvis diabetes. Detta kan i sin tur leda till att din syn försämras om du drabbas av diabetesretinopati.

Om du röker och vill behålla friska ögon kan det vara dags att sluta. Forskning har nämligen funnit en länk mellan rökning och åldersrelaterade synfel som grå starr och gula fläcken, som i värsta fall kan leda till blindhet.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*