Inlägget görs i samarbete med Högskoleprovguiden
Ska du snart skriva högskoleprovet? Även fast högskoleprovet kan kännas som en ganska krävande och stressande uppgift, så kan du besegra högskoleprovet om du bara lägger ner tid på att förbereda dig inför den stundande dagen. Så hur är provet uppbyggt och hur ska du lägga upp dina förberedelser för att få ett bättre resultat?
Varför bör man skriva högskoleprovet?
Det finns flera vägar för dig att komma in på din drömutbildning och ett bra resultat på högskoleprovet är en av dessa. Dessutom bevaras ditt resultat i åtta år, där du alltid kan tillgodoräkna dig det allra bästa resultatet om du väljer att skriva provet flera gånger.
I Sverige så tillsätts cirka en tredjedel av alla högskoleplatser på grundval av studenternas resultat på högskoleprovet. Så att skriva högskoleprovet kommer helt enkelt bara ge dig fördelar i det långa loppet och ett riktigt bra resultat gör att du i princip kan komma in på vilken utbildning som helst. Vill du kunna välja och vraka så bör du skriva högskoleprovet!
När anordnas högskoleprovet?
Högskoleprovet anordnas vanligtvis två gånger per år, varav ett på hösten och ett på våren. Men efter coronapandemin har man också valt att sätta in ett extra provtillfälle på våren för att kunna komma ikapp med samtliga ansökningar. Högskoleprovet är nämligen öppet för samtliga personer mot en avgift på 450 kronor.
Du kan själv alltså välja att medverka på båda provtillfällena som anordnas, om du känner att du har möjlighet att förbättra ditt resultat.
Vart skriver man provet?
För att göra det mer lättillgängligt för personer att närvara vid provtillfället anordnas högskoleprovet i de flesta större städer i landet. Du som bor utomlands har även möjlighet att göra provet där om du är bosatt i en av de utvalda städerna där provet anordnas. Detta är bland annat i London och där då provet skrivs på Svenska skolan.
Om du vill anmäla dig till nästa högskoleprov, kan detta enkelt göras på Hogskoleprov.nu där du även finner hjälpsamma tips och underlag som du kan använda dig av under dina förberedelser. Tidigare test kan du även hitta på Hpguiden.se, så att du kan få en bättre förståelse för vad du behöver läsa in.
Hur är högskoleprovet uppbyggt?
Provet består av 160 uppgifter och kommer därför att ta större delen av dagen att skriva. Så säkerställ att du har med snacks och dryck för att du ska kunna fylla på energiförrådet. Dessa uppgifter är sedan indelade i åtta olika delar som också delas in i två olika provpass.
Dagen påbörjas med den verbala delen, som kommer att innehålla delmomenten ordförståelse, svensk läsförståelse, meningskomplettering och engelsk läsförståelse.
Det andra provpasset är det så kallade kvantitativa provet som innehåller matematisk problemlösning, kvantitativa jämförelser, kvantitativa resonemang och slutligen diagram, tabeller och kartor som du måste läsa av.
Så vilka delar behöver du lägga ner lite extra tid på och hur ska du planera din tid under själva provtillfället för att hinna med samtliga uppgifter?
Bli först med att kommentera