Vad innebär friskvård?

Vad innebär friskvård?

Om du är anställd på ett företag eller kommun så har du många gånger tillgång till ett årligt friskvårdsbidrag. Detta för att främja den anställdas privata hälsa och välmående. Med ett friskvårdsbidrag kan du faktiskt även spara en hel del pengar.

Däremot finns det krav på vilka typer av aktiviteter och saker som du kan använda din friskvård till.  Vi går i denna artikel igenom vad friskvård innebär och vad du behöver ha i åtanke för att kunna nyttja ett friskvårdsbidrag!

Vad är friskvård?

Det finns inget tvång på att alla företag måste erbjuda friskvårdsbidrag till sina anställda. Men det är dock väldigt sällan som du inte får någon som helst förmån. Friskvård är ett bidrag som arbetsgivaren skatte- och avgiftsfritt erbjuder sina anställda och som ska bidra till en bättre hälsa och välmående.

Det bestämda årliga bidraget kan användas till bland anat gymkort, ridlektioner eller till klippkort massage. Alla aktiviteter som du själv kan tänka dig innefatta friskvård godkänns dock inte alltid. Det är därför viktigt att du dubbelkollar med din arbetsgivare ifall önskad aktivitet godkänns för friskvård.

Hur mycket får man i friskvårdsbidrag?

Det maximala beloppet som du kan ta ut i friskvård är 5 000 kronor. Men hur stor summa som du erbjuds varierar mellan olika arbetsgivare. Så kontakta alltid din chef eller ansvarig på arbetet för att få mer information om hur mycket som du kan plocka ut.

Ett friskvårdsbidrag betalas inte ut i kontanter eller läggs på som en bonus på din lönespecifikation. Istället måste du alltid kunna uppvisa kvitto på ditt köp av valt friskvård och sedan är det upp till din arbetsgivare att godkänna friskvården.

Därför är det viktigt att du säkerställer att den aktivitet eller behandling som du har tänkt använda friskvården till faktiskt godkänds som en giltig aktivitet. Du kan även läsa mer om vad friskvård räknas som på Skatteverkets hemsida.

Hur ansöker man om att få friskvårdsbidrag?

Efter att du har betalat för din aktivitet eller gymkort så sparar du kvittot och ger detta till din arbetsgivare. Beloppet kommer sedan skattefritt att adderas på din lönespecifikation. Arbetsgivaren betalar aldrig ut friskvårdsbidrag i förskott. Du måste därför välja en passande aktivitet, betala för det själv och sedan kräva beloppet tillbaka från din arbetsgivare.

Även om du skulle sluta på arbetet under tiden som ditt friskvård gäller så har du inga återbetalningsskyldigheter till din arbetsgivare.

Vad kan man inte använda friskvårdsbidraget till?

Det finns dock flera saker som du inte kan använda bidraget till. Bland annat kan du inte få tillbaka pengar för att köpa eller hyra olika typer av sportutrustning. Även om detta i sig kommer att användas för friskvård så kommer detta inte godkännas.

Spapass finns heller inte med på listan över godkända aktiviteter. Använd då istället din friskvård till att köpa ett gymkort eller träningskort. Ta därför reda på vad som verkligen gäller innan du gör en betalning för att säkerställa att du får pengarna tillbaka som planerat!

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*