Billiga hobbys – som inte tömmer plånboken

Billiga hobbys

Billiga hobbys – Det är väldigt lätt hänt att man hamnar i en ganska tråkig rutin fylld med endast jobb och vardagliga sysslor. Men det är viktigt för din mentala hälsa att du också involverar dina hobbys i vardagen, för att kunna koppla av och känna välmående.

Den perfekta hobbyn ser väldigt olika ut från person till person, och beroende på vilken typ av aktivitet eller syssla du älskar att utöva kommer därmed också kostnaden att skilja sig åt markant.

Några exempel på mer kostsamma hobbys är bland annat segling eller golf, men det finns faktiskt mängder av saker som du kan sysselsätta dig själv med och som inte kostar särskilt mycket att utöva eller är helt gratis. Vill du hitta en ny prisvärd hobby? Vi listar några saker som du bör testa på!

Vandring och promenader

Mängder av utomhusaktiviteter som till exempel vandring eller promenader kommer inte att kosta dig någonting, efter att du har investerat i ett par bekväma skor. Du behöver heller inte åka särskilt långt, utan kan upptäcka närliggande områden och hitta nya stigar i skogen att utforska närmare. Vandring och friluftsliv över lag är en utmärkt hobby som ger dig motion och frisk luft. Ett vinnande val på flera punkter och om du gillar att hålla dig själv aktiv bör du testa på att vandra

Pussel eller korsord

För regniga eller kalla höst- och vinterdagar finns det också många saker som du kan göra inomhus. Pussel, korsord, DIY eller pyssel kräver inte särskilt stor erfarenhet och är också väldigt avkopplande att genomföra. Perfekt med en kopp te i handen och lite musik på i bakgrunden.

Svårighetsgraden kan anpassas efter hur mycket tid du vill lägga och vilken nivå du ligger på. Involvera familjen och hitta en hobby inomhus som är kul att göra tillsammans.

Stickning eller virkning

Hur kul vore det inte att kunna tillverka sina egna kläder och sedan bära dem? Genom att ha ett intresse för stickning eller virkning, kan du knåpa ihop dina egna accessoarer och även ta dig an lite större projekt som att sticka en kofta eller värmande benvärmare till årets kallare månader.

Det enda du behöver investera i är ett par stickor eller en virknål, samt önskat garn som du vill använda. Mycket av detta kan du även hitta för en billig peng i second hand butiker eller någon nära anhörig har säkert lite garn över som de inte använder.

Odla dina egna grödor

Intresset för att odla sina egna grödor hemma blir allt större. Det är avkopplande och ger också ett väldigt gott slutresultat om du prioriterar att odla grönsaker eller örter som du kan använda till din matlagning.

Förutom att det är väldigt kul att odla sina egna grödor och du kommer spendera mer tid utomhus, kommer det också ha en positiv inverkan på din hälsa. Du äter mer närodlat och kan undvika besprutade grönsaker från matbutiken. Om du inte har särskilt stor erfarenhet av odling, rekommenderar vi dock att du börjar i en mindre skala och att du sedan adderar några grödor varje säsong. Detta ger dig en bättre struktur och du kan planera din odling bättre.

Utveckla dina kokkonster

Men det finns också en stor hobby som många ofta glömmer bort. Detta är matlagning. Att utveckla sina kokkonster och testa på nya recept är mycket underhållande och kommer även att påverka din vardag och hälsa, då du kan äta en mer sund och varierad kost.

Att investera i de allra senaste och mest avancerade köksmaskinerna är heller inte nödvändigt. Med några få basredskap och råvaror, kommer du att komma långt och hjälper dig också att vara mer kreativ i köket. Så har du fått inspiration om en ny hobby som du vill testa på? Investera i de små saker som du behöver och se till att du tar dig tid till att faktiskt njuta av din vardag och koppla av!

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*