Tips för att spara pengar!

Tips för att spara pengar

Att spara pengar är inte så svårt som många kan tro och du behöver inte lägga undan stora summor varje månad för att du ska kunna fortsätta hålla motivationen uppe.

Vi hjälper dig att öka din buffert med några enkla metoder och tips för att spara pengar! 

Runda av inköp 

Allt fler banker erbjuder idag en funktion som gör att du kan spara en summa varje månad, utan att det krävs någon energi från din sida. Detta är möjligheten att runda av dina inköp som du gör från kortet. Beloppet kommer då automatiskt att rundas upp och den extra summan sätts in på ett sparkonto.  

Under en månad kan detta resultera i flera hundralappar som du kan spara utan att du behöver tänka alls. En metod som är perfekt för dig som annars har svårt att spara. Det kommer kanske inte resultera i ett gediget sparande, men varje del kan bidra med något. Kontakta din bank för att börja runda av dina inköp redan idag! 

Automatisk överföring 

Om du har svårt att hålla i pengarna så kan det vara fördelaktigt om du ställer in en automatisk överföring till ditt sparkonto i samband med att din lön utbetalas.

Du kan då själv avgöra hur stor summa som du vill spara som minimum varje månad. Har du sedan en extra slant kvar på kontot i slutet av månaden så kan du fylla på ditt sparkonto ytterligare. Detta ger en stor motivation till sparande då du kontinuerligt ser beloppet stiga på kontot.

Gör upp en budget 

Många tycker att det allra svåraste med att spara, helt enkelt är att det inte finns några pengar kvar på kontot i slutet av månaden. För att säkerställa att du alltid har en summa att föra över till ditt sparkonto är det bra att göra upp en budget.  

Räkna ut dina fastna och rörliga utgifter varje månad och var realistisk. Det kommer inte kännas särskilt motiverande att följa en budget som spricker redan efter första veckan. Målet är att du ska kunna spara, men inte att du ska straffa dig själv eller begränsa din vardag.  

Hur stor din budget ser ut kommer att variera beroende på hur dina utgifter och inkomst är. Men vi är också övertygade om att du har minst en onödig kostnad varje månad som du kan dra in lite på. Kanske en prenumeration som du ändå inte använder eller för mycket hämtmat? Hur ser din nya budget ut och hur mycket vill du kunna spara varje månad? 

Handla säsongsbaserat 

Om du vill beskära summan som du lägger på mat varje månad så kan du spara rejält om du försöker handla säsongsbaserat. Priset på framförallt frukt och grönsaker baseras på hur odlingen ser ut runt om i världen. Så ät rotfrukter under hösten och frukt som är i säsong, så kan du spara en rejäl slant.  

Ett tips är också att köpa saker på extrapris och att göra en matsedel innan du går och handlar. Du kan kika på olika matbutikers erbjudanden och skapa en matsedel som är mer förmånlig på detta sätt. 

Jämför och välj även matbutiker med billigare matvaror eller köp andra, mer okända märken av samma råvara som i regel är billigare i butik.

Köp begagnat i största möjliga mån 

Är du i behov av att köpa nya kläder, barnprodukter eller kanske till och med en ny bil? Du kommer inte behöva spräcka ditt sparkonto om du försöker köpa det mesta begagnat. Förutom att detta också är mer miljövänligt, så kommer du att kunna utöka ditt sparkonto.  

Om du har dessa punkter i åtanke så garanterar vi att du äntligen kommer kunna lyckas med ditt sparande! 

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*