Lifehacks för att få blommor att överleva semestern!  

Blommor att överleva semestern

Ska du på semester man har inte hittat en blomvakt? Var lugn, du kan få dina blommor att överleva semestern även om ingen kan gå förbi och vattna dem. Vi har listat våra bästa lifehacks för att dina växter ska må bra, även när du inte är hemma! 

Semester och växter 

När det är semestertider är det många som reser bort samtidigt. Detta kan tyvärr göra att dina grannar eller vänner är bortresta samtidigt som du och inte kan titta till dina blommor i hemmet. Men det finns en hel del knep du själv kan ta till för att dina växter ska kunna klara av en eller två veckor när ni är bortresta. Nedan listar vi våra favorit lifehacks för att få blommor att överleva på semestern! 

1. Flytta på dina växter 

Innan du åker iväg så är det viktigt att du placerar om dina växter som du har hemma för att de ska få de bästa förutsättningarna för att må bra när ni är borta. Om du exempelvis har en del växter ståendes nära fönster bör du flytta bort dem så de inte får direkt solljus på sig. För mycket sol torkar lättare ut din blomma, så en god idé är att ställa dem på diskbänken eller någon annanstans längre in i rummet.  

Ställ ned de blommor du har på balkongen på golvet så de heller inte står i solen, oavsett om du har balkonglådor eller amplar. Genom att ställa dem på en mer skuggig plats tar de sedan upp vatten mer långsamt och kan hålla sig från att torka mycket längre. Ge även växterna ordentligt med vatten innan du reser bort.  

2. Vattenbad 

En del växter behöver mycket mer vatten än andra för att hålla sig fina och för att må bra. För dessa kan du ordna upp ett vattenbad så att blomman får nog med fukt medan du är borta. Detta gör du genom att ställa din blomma i en innerkruka i antingen ett badkar eller en badbalja och sedan fyller du upp med ett par centimeter vatten. Nu kan växten själv suga upp så pass mycket vatten den behöver medan du är borta. 

3. Bevattningsglob 

En bevattningsglob är en plast-eller glasboll där nederdelen är formad som en tratt. Du fyller först tratten med vatten för att sedan föra ned globen i krukan med tratten nedåt. Detta gör att din blomma förses med vatten automatiskt när den behöver det. Om du inte har en bevattningsglob hemma kan du göra en egen med hjälp av en petflaska som du gör ett hål i korken med och sedan stoppar upp-och ned i krukan. 

4. Semestervattnare 

En semestervattnare är en uppfinning som många väljer att använda till sina blommor när de ska på semester. Du har här ett smart och effektivt bevattningssystem via en tråd med ett plasthölje runt sig. Placera ena änden av tråden i en hink med vatten som du ställer högre upp än dina krukväxter.

Den andra änden placerar du i den kruka du vill bevattna och kapillärkraften ser sedan till att jorden håller sig fuktig. Om du har väldigt stora växter kan du komma ett behöva två eller tre semestervattnare för att din blomma ska få tillräckligt med vatten.  

5. Självbevattnande kruka 

Att investera i en självbevattnande kruka är en god idé för den som ofta åker iväg och har en specifik växt eller blomma att ha hand om medan man är borta. Denna smarta kruka fungerar genom att du häller vatten i en behållare som finns i krukan. Vattnet sugs sedan upp via en remsa och ser till att din växt får tillräckligt med vatten.  

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*