Lifehacks i köket – gör matlagningen lättare!

Lifehacks i köket

Lifehacks i köket – Att laga mat eller utföra diverse olika bestyr i köket har för många en väldigt central punkt under dagen. Men det kan också ibland kännas monotont och lite tråkigt att utföra samma syssla dag efter dag som att hacka vitlök, städa eller spritsa kakdegen till perfekt formade kakor.

Det är här lifehacks kommer in i bilden. Små knep som gör att du kan spara tid och energi när du lagar mat eller arbetar i köket. I denna artikel kommer vi lista de knep som vi finner lite extra utmärkande och inkluderar knep som du faktiskt kommer att ha nytta av.

1. Förhindra pasta som kokar över

Ett av de allra vanligaste dilemman när man lagar mat är pastavatten som kokar över och som sedan är svårt att rengöra från spisen. Det är alltid lika förvånande hur pastavattnet kan gå från lätt bubblande till vatten som kokar över.

 Genom att lägga en träslev rätt över kastrullen kommer pastavattnet att stanna innanför kastrullen, vilket gör att du kan spara tid på rengöring efter att pastan är klar. Detta knep kommer göra att du aldrig mer behöver vakta pastan igen!

2. Perfekt mogen avokado varje gång

Avokado är dyrt och för att du ska slippa slösa pengar på avokados som du öppnar i köket och som antingen är över- eller undermogna så har vi ett perfekt lifehack. En perfekt mogen avokado har en stam som enkelt kan dras av. Om den faller av innebär det att avokadon är övermogen och om den är svår att avlägsna så måste du vänta ett tag på att avokadon ska bli perfekt.

Genom använda dig av detta knep kan du ta till vara på samtliga avokados du köper och därmed spara pengar.

3. Pressa vitlök på ett enklare sätt

Att skala vitlök tillhör nog inte någons favoritsyssla. Det är plirigt och du kommer också att ha fingrar som luktar vitlök hela dagen, vilket är en doft som inte alla uppskattar. Men sanningen är att du inte behöver skala vitlöken innan du pressar den. Detta kommer sorteras bort och du sparar därmed tid.

Ett annat knep för vitlök är att skära av båda ändarna av klyftan, pressa klyftan med knivbladets platta sida och sedan kan du skala vitlöken betydligt enklare. Två lifehacks som passar dig som älskar vitlök i mat, men hatar processen av att skala vitlöken innan tillagningen kan påbörjas.

4. Skär lök utan tårar

Även hackning av lök är knepigt och en väldigt förödande syssla för dig som påverkas mycket av lökens enzymer som orsakar tårar och irriterade ögon. Du kan hacka lök i en matberedare för att spara tid, men har du ingen till hands kan du också följa detta knep som hjälper dig att hacka alla former av lök utan några som helst tårar.

Innan du hackar så skölj kniven med matolja. Oljan kommer att kapsla in enzymerna från löken så att du slipper obehaget av att hacka lök.

5. Undvik att äta för gamla ägg

Älskar du ägg men ofta oroar dig för om äggen är för gamla eller inte? Detta kan vara särskilt knepigt att avgöra om du förvarar äggen utanför behållaren som de säljs i. Men om du placerar ägget i en skål med vatten kan du snabbt och enkelt avgöra ifall ägget är okej att äta eller inte. Flyter ägget så innebär det att ägget är för gammalt. Om det istället sjunker till botten så kan du tillaga ägget precis som du önskar.

Vi hoppas att du med dessa fem lifehacks kan spara massor av tid och energi i köket. Men utöver detta finns det också så många fler som du kan ta del av och kika på våra andra artiklar för att upptäcka fler lifehacks som du kan använda i vardagen!

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*