Kristallsjuka – Knep för att underlätta din yrsel

Kristallsjuka – Knep för att underlätta din yrsel

Har du drabbats av plötslig yrsel vid hastiga huvudrörelser eller balanssvårigheter som verkar komma från timma intet? Då kanske du har fått kristallsjuka.

Kristallsjuka kan ge dig en mycket kraftig yrsel när du vrider på huvudet eller byter ställning ifrån till exempel sittandes till liggandes. Denna yrsel orsakas av små kristaller som har lossnat i innerörats balansorgan. När du rör på huvudet så flyttar dessa kristaller runt och det är det som påverkar balansen. Vad är typiska symptom och vad kan du själv göra för att underlätta din yrsel?

Symptom vid kristallsjuka

Det vanligaste symptomet vid kristallsjuka är yrsel och det är just det som kristallsjuka brukar kännetecknas med. Denna yrsel kan komma snabbt ifrån ingenstans och i samband med olika huvudrörelser. De känns ofta av under natten medan du sover när du till exempel byter ställning. Det är även väldigt vanligt att du blir yr direkt när du ställer dig upp.

Denna jobbiga yrsel kan kallas för rotatorisk yrsel eller karusellyrsel och det kan kännas som att omgivningen snurrar. Kristallsjuka kan även orsaka andra symptom, det är bland annat mycket vanligt att du börjar må illa och får tillfälliga balanssvårigheter.  

Vanliga symptom vid kristallsjuka:

  • Kraftig yrsel i samband med olika huvudrörelser
  • Illamående och kräkningar
  • Balansproblem som kan innebära ökad fallrisk
  • Plötsliga, ofrivilliga ögonrörelser

Orsaker till kristallsjuka

Kristallsjuka orsakas av små kalkkristaller som har lossnat i någon av de kallade båggångarna i innerörat. De lösa kristallerna i örat retar sinnescellerna i balansorganet och orsakar yrsel när du rör på huvudet eller ändrar kroppsläge.

Orsaken till att kalkristaller lossnar i ditt inneröra är inte helt klarlagda. Men däremot så kan åldersförändringar i balansorganet verka skapa en större sårbarhet för kristallsjuka och det är vanligast att drabbas av sjukan om du är över 60 år. Det kan även uppstå i samband med en typ utav skallskada som exempelvis hjärnskakning.

Utredning och behandling

Om du har besvär med yrsel så kan det vara en god idé att göra en läkarundersökning. Läkaren kontrollerar din balans, reflexer och ibland även blodtryck samt att du får ta blodprover. Ibland får du även göra ett antal hastiga huvudrörelser medan du byter ställning från exempelvis sittandes till liggandes.

På så sätt så kan läkaren provocera fram din hörsel vilket kan låta jobbigt. Men det gör det möjligt för läkaren att avgöra om det är kristallsjuka som orsakar dina besvär. I vissa fall så kan du även behöva gå och prata med en läkare som är specialiserad på öron- näsa- hals för att kunna säkerställa din diagnos.

Vad kan jag göra själv?

Ifall du drabbats av kristallsjuka så finns det en del övningar som du kan göra hemma. Övningarna kan göra så att kristallerna förflyttas till en annan del i örat och då kommer de inte längre orsaka illamående eller yrsel.

Övningar för kristallsjuka utförs på olika sätt beroende på vilket öra som orsakar besvären och vilken båggång i innerörat som är drabbad. Prata med en läkare eller fysioterapeut så du är helt säker på att du gör dessa övningar på rätt sätt. Några vanliga övningar vid kristallsjuka kan till exempel vara så kallade Epleys eller Dix-Hallpikes manöver.

En enkel övning är att du lägger dig hastigt ner på den sidan där du brukar bli yr och ligger kvar tills din yrsel har gått över, vilket ungefär brukar ta 30 sekunder. Sedan sätter du dig upp igen, detta kan orsaka yrsel igen, men sitt då kvar tills eventuell yrsel har gått över. Denna rörelsen brukar vara bra att göra tre gånger i rad på den sidan som du brukar bli yr på.

Finns det medicin mot kristallsjuka?

Ett ganska så snabbverkande hjälpmedel emot kristallsjuka är ett receptfritt medicinskt tuggummi mot åksjuka. Patienter som har ett ganska så känsligt balanssinne kan använda läkemedel mot åksjuka en timme före själva behandlingen. Dessa typer utav läkemedel dämpar balansorganens impulser och gör att de felaktiga impulserna som din hjärna tar emot blir mycket mindre intensiva.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*