Lifehacks: 8 smarta knep i bilen

Det finns flera saker som kan göra bilägandet och bilresorna lite enklare. En del av sakerna handlar om att hålla mer ordning i bilen, andra om rent praktiska ändamål. Vissa smarta knep ger också en säkrare bilkörning och bilhantering.

Hitta tanklocket på din bil

Bilar behöver tankas eller laddas med jämna mellanrum men kör du en ny bil kanske du inte vet var tanklocket egentligen sitter. Att köra in vid tanken från fel håll kan vara pinsamt och jobbigt. I de flesta nyare bilarna kan du titta på instrumentpanelen för att se var tanklocket faktiskt sitter. Då finns en liten bil vid tankmätaren som talar om det. Ett litet men smart sätt att hacka livet på!

Ta dig loss när du kört fast

Även den bäste kan köra fast i lera eller snö. Däcken greppar inte utan de bara spinner. Snökedjor är det antagligen inte så många som kör runt med i bilen. Men ett enkelt lifehack är att helt enkelt använda bilens gummimattor. Lägg dem så nära de drivande hjulen som möjligt och gasa. Mattorna gör det lättare för däcken att få grepp och det kostar inte speciellt mycket att köpa nya.

Rengöringsservetter är din bästa vän

Både när det gäller bilvård och på bilresa är våtservetter din bästa vän. De kan användas för att torka av smutsiga händer, för att rengöra bilen eller för att torka bort spill från bilens säten. Servetten kastas sedan i soporna.

Håll maten varm

Ett av alla praktiska life hacks handlar om hur du kan hålla mat varm i bilen, kanske på väg hem från pizzerian. Ett tips är att ställa maten på sätet, och att sedan slå på sätesvärmaren. På så sätt kommer maten inte att kallna när du kör hem med den.

Ordning och reda i bilen

Det finns flera lifehacks som berör hur man håller ordning i bilen. Har du barn, eller om du har många små grejer liggande löst i bilen kan en sorteringsficka för garderober fästas på framsätenas ryggar. Där kan sedan barnens leksaker, mobilladdare, ficklampor och mycket annat förvaras.

Undvik frusna lås

De allra flesta bilar i dag låses och låses upp med ett smidigt knapptryck. Men det är inte alltid knappen fungerar. Kanske har du slut på batteri i nyckeln, eller så är bilens batteri slut. Då behöver du låsa upp bilen med hjälp av det vanliga nyckelhålet. På vintern kan dock låsen frysa, särskilt om de inte används ofta. Det finns låsolja som förhindrar frysning och som också tinar upp frysta lås. Men har du inte sådan till hands fungerar vanlig handsprit bra för upptining. Droppa den direkt på bilens nyckel och sätt den i låset. Spriten kommer att tina upp isen.

Hållare för mobilen

Att använda en handhållen mobiltelefon när man kör är både farligt och olagligt. Har du ingen mobilladdare? Trä en gummisnodd genom ventilationen och runt telefonen. Plötsligt har du en bra och billig hållare för din telefon.

Bli av med frost och imma på rutorna

På vintern blir det lätt imma på bilens rutor. Lite kattsand i en strumpa minimerar problemet. Är det frost som ställer till det? Parkera så att i alla fall framrutan hamnar mot öst. Då kan solens strålar hjälpa dig att tina bort frosten. En plastpåse med varmt vatten i som dras sakta över rutan fungerar också bra som ersättning för isskrapa om du inte har en sådan.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*