Lifehacks för att få bort dålig lukt i hemmet! 

Dålig lukt

Oönskade odörer i hemmet kan uppstå från en hel del olika saker. Exempelvis röklukt från ventiler, matos, eller en rökskada från spisen. Oavsett orsak så kan dålig lukt i hemmet snabbt sätta sig på både möbler och textilier.  

Hur kan man snabbt bli av med dålig lukt och vilka alternativ är mer fördelaktiga? Vi listar i denna artikel lifehacks för att få bort dålig lukt i hemmet! 

Vart kan dålig lukt komma ifrån? 

Dålig lukt i hemmet kan uppstå av ett flertal olika orsaker med allt ifrån röklukt, matlagning, garderober eller kylskåpet. Många gånger kan du känna av en otrevlig lukt, men inte helt förstå vart den kommer ifrån. Det första du behöver göra när du känner av dålig lukt i ditt hem är att klura ut varifrån den dåliga lukten har sin bas.  

När du ska få bort dålig lukt så finns det ett flertal olika husmorsknep som du kan ta till, lite beroende på vad för slags lukt det är du känner. Här nedan listar vi några säkra sätt för att få ditt hem att dofta ljuvligt igen! 

1. Ättika 

Ett av de äldsta, men mest effektiva sättet att få bort dålig lukt ifrån hemmet är någonting som de flesta redan har i hemmet, nämligen ättika. Ättika kan göra susen för att få bort dålig lukt som matos, sopor och röklukt. Om du vet vart den dåliga lukten kommer ifrån kan du ställa ut en skål med ättika i närheten av vart den dåliga lukten kommer ifrån.  

Om du istället har problem i hela huset vid exempelvis röklukt så kan du bland ihop en del ättika med fyra delar vatten och ställa ut i skålar runt om i hela huset över natten. Ättika är bra på att suga upp dofter, men om du fortfarande känner av dålig lukt dagen efter så kan du hälla upp mer ättika tills dess att du inte längre känner av den oönskade lukten. 

2. Kaffebönor 

Kaffebönor i en skål gör även detta susen för att få bort dålig eller instäng lukt som du exempelvis kan känna i garderober eller utrymmen där inte tillräckligt med lukt kommer in.  

Om du känner en unken eller oren doft, så ställ in en skål med kaffebönor på lämplig plats i garderoben i cirka ett dygn och upprepa om lukten sitter kvar. Du kan även hälla i några apelsinskal i skålen om du är ute efter en fräschare doft. 

3. Doftljus 

Förutom att doftljus är bra alternativ för en mysstämning i hemmet så kan de även få bort oönskad lukt som kan komma alltifrån sopor, matlagning eller någonting som har bränts i hemmet. Med doftljus utsatta i olika rum kan du snabbt få bukt på oönskad lukt samtidigt som de är fina inredningsdetaljer.  

Handla även gärna doftljus utefter inredning och olika högtider, med ett flertal olika dofter som du tycker lite extra om.  

4. Citron  

Om du vill bli av med dålig lukt i köket vid exempelvis matlagning av fisk så är ett smart lifehack att ställa ut en skål med pressad citron. Citronsyran tar snabbt upp doften från fisk och får ditt kök att dofta gott igen. Samma sak gäller för kylskåp.  

Med många öppna burkar och matrester kan kylskåpet bilda en bas för dåliga lukter och även här kan citron göra susen. Du kan även testa att ställa in en burk med bikarbonat eller doppa bomull i vaniljpulver.  

 5. Örter 

Har ditt hem fullt av oönskad röklukt och du försökt få bort den genom att vädra utan framgång så kan det vara en god idé att hålla upp vatten i en kastrull och sedan blanda ett stort antal örter och koka upp. Ha gärna även din köksfläkt på när du kokar upp blandningen då örternas goda doft då även går upp i ventilen där mycket av röklukten ofta samlas och stannar kvar.