Lifehacks för att få bort fläckar från kläder! 

Få bort fläckar från kläder

Fettfläckar, vinstänk och blodfläckar är bara några av de allra svåraste fläckarna att bli av med på kläder. För en del plagg kan fläckar envist sitta kvar oavsett hur många gånger du tycks tvätta plagget. Men hur blir du av med de allra vanligaste fläckarna från dina favoritplagg och vilka knep kan du ta till för bästa möjliga resultat? Vi ger dig våra bästa lifehacks för att få bort fläckar från kläder!  

Förbehandla alltid innan du tvättar 

En vanlig missuppfattning när du får en fläck på dina kläder är att direkt slänga in dem i tvättmaskinen. Faktum är att det är svårare med borttagning av många fläckar när fläcken har utsatts för varmt vatten och tvättmedel. Genom att behandla fläcken så snart som möjligt med andra medel innan du tvättar plagget i tvättmaskin har du störst chans att bli av med även de mest envisa fläckarna.  

Om du redan har tvättat ditt plagg och fläcken fortfarande sitter kvar är det mycket svårare att få bort fläcken, men det är inte helt omöjligt. Genom att behandla tyget med rätt medel utefter vad för smutsfläck du har, kan smutsiga kläder snart vara ett minne blott. Nedan listar vi våra bästa lifehacks för att få bort fläckar från kläder! 

1. Oljefläckar 

Oljefläckar är en stor utmaning att få bort från plagg och här gäller det att börja behandla plagget så snart olyckan varit framme som möjligt. Börja med att suga upp överflödigt fett med hushållspapper och pudra sedan med majs-eller potatismjöl över fläcken under en hel dag. 

När du haft mjölet på fläcken för att verka under ett dygn kan du borsta bort mjölet som blivit över och applicera såpa eller diskmedel på fläcken innan du tvättar ditt plagg i tvättmaskinen.   

2. Fläckar från rödvin 

Rödvinsfläckar på både kläder och möbler är otroligt vanligt, men också väldigt svåra att få bort. Ett tips är att badda drabbat område direkt när det uppstått med kallt vatten och sedan strö salt i omgångar så vätskan dras ut ur tyget. Skölj plagget med hett vatten och tvätta sedan plagget som vanligt i din tvättmaskin. 

Om rödvinsfläcken mot förmodan ändå skulle vara kvar kan du applicera ättika med utspätt hett vatten på fläcken och låta det ligga och dra i 30 minuter. Ett annat knep är att lägga ditt plagg i sjudande mjölk som är fet. Låt ditt plagg ligga i mjölken tills det svalnat och tvätta sedan ditt plagg i tvättmaskin. 

3. Mögelfläckar på tyg 

Om du ser att dina kläder har små, svarta prickar på dem kan detta vara ett tecken på mögel. Mögel kan uppstå om dina plagg har legat i en fuktig miljö eller varit i kontakt med saltvatten. För att få bort mögelfläckar från både kläder och andra tyger, lägg i plagget i en bunke yoghurt eller filmjölk med några pepparrotsbitar.  

Låt det stå i några dygn ch tvätta sedan ditt plagg som vanligt i tvättmaskinen. Skulle du fortfarande se några mögelfläckar kvar så kan du applicera hushållssoda på plagget och låta det verka innan du tvättar plagget igen.  

4. Få bort blodfläckar 

Blodfläckar är en av de fläckar som är svårast att få bort om du inte förbehandlar fläcken så snart den uppstått. När du har en blodfläck på ett plagg bör du alltid börja med att skölja det i kallt vatten. Då blod innehåller olika proteiner så fäster blodfläckar ännu mer om du sköljer ditt plagg i varmt vatten.  

Om du har ett plagg där blodet redan torkat in kan du blötlägga plagget i kallt vatten och applicera salt under några timmar. Om blodfläcken fortfarande sitter kvar så upprepa tills det att fläcken är borta innan du tvättar ditt klädesplagg. 

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*