Lifehacks för att få bort ohyra från växter! 

Ohyra från växter

Har dina växter fått konstiga missfärgningar på bladen, bitmärken eller misstänksam ludd på stjälkarna? Då kan de har drabbats av ohyra. Bladlöss eller andra skadedjur på växterna kan suga ut näringen, vilket resulterar i att blomman dör. Men istället för att slänga dina angripna växter kan du ta till en hel del husmorsknep för att bli av med ohyra från växter.  

Vi listar våra bästa lifehacks för att få bort ohyra från växter! 

Spraya en blandning av ättika och såpa 

Bladlöss är något av de vanligare skadedjuren på växter, både de du har inomhus och de som står på balkong eller i din trädgård. Vanligast är dock att du hittar dessa kryp på fruktväxter och grönsaker. Du känner lättast igen bladlöss på de små, vita prickarna du kan se, främst på nya skott på blomman.  

De skador som bladlössen orsakar gör din växt mer känslig och mottaglig för andra angrepp som sjukdomar eller mögel. Bladlössen sprutar även in ett gift i blomman som gör att bladen krullar ihop sig.  

Många väljer att ta till starka kemikalier för att få bort den mesta ohyran på sina växter, men detta är inte speciellt miljövänligt och i en del fall är det för starkt för dina växter och kan skada dem ännu mer. Ett husmorsknep till att bli kvitt bladlöss angrepp på nolltid är att blanda en tesked ättika och en matsked såpa per liter ljummet vatten och spraya rikligt på hela din växt. Upprepa metoden en gång i veckan tills det att du ser att din växt blivit frisk igen.  

Köp hem nyttodjur 

Om du ser att dina växter har något ulliknande på undersidan av bladen eller på själv stjälken kan din växt ha drabbats av ullöss. Ullössen lever inte alltid på växten i sig, det är även vanligt att de lever i jorden och på rötterna. Därför kan ullöss vara ganska svårt att bli av med, men det är absolut inte omöjligt.  

Om din växt står på balkongen eller i din trädgård kan du göra någonting så simpelt som att köpa hem ett nyttodjur. Ett nyttodjur är små insekter som äter upp skadedjuren. Tropiska nyckelpigor Cryptolaemus montrouzieri äter ullössen och förökar sig snabbt!    

Duscha av växten med en stark stråle 

Om du ser ohyra som bladlöss eller liknande kan det i en del fall räcka med att endast duscha av din växt med en mycket stark stråle antingen i duschen eller med hjälp av trädgårdsslangen. När du duschat av din växt, inspektera den noga för att se att alla löss eller insekter har försvunnit från alla blad och stjälkar och upprepa metoden ett par gånger i veckan till du ser att problemet är löst. 

Sätt upp gula klisterfällor 

Om dina växter har blivit attackerade av mjöllöss suger de växtsaft från dina växter, vilket gör att bladen på växten blir gula och till sist ramlar av. Mjöllöss förväxlas ofta med bladlöss då de liknar varandra, men de skiljer sig åt i det att mjöllössen lätt blir störda och flyger iväg.  

Mjöllöss sprider sig fort och genomgår en viloperiod på cirka tre veckor och kommer sedan tillbaka till växten och fortsätter attackera den. För att bli av med denna ohyra kan du införskaffa gula klisterfällor då mjöllössen lockas av färgen gul.   

Låt växten utstå en lång torrperiod 

För växter som står utomhus är det vanligt att de drabbas av sorgmygg. Sorgmygg kan orsaka stor skada på dina växter, speciellt mindre plantor med tunnare rötter och sticklingar. Sorgmyggen lägger ägg i jorden som blir till larver som skadas växtens rötter.  

Om din växt är stor, testa att låta den ha en lång torrperiod. Vattna sällan och lite, men självklart inte så lite så att din växt dör ut. Genom att hålla din växt torr under en längre period så dör både larver och ägg effektivt!   

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*