Lifehacks för att slippa telefonförsäljare som ringer

Lifehacks för att slippa telefonförsäljare som ringer

Hur trött är man inte på telefonförsäljare som ringer och stör en när man har fullt upp med annat? Ibland känns det helt hopplöst. Det spelar ingen roll hur många gånger man säger att man inte är intresserad – det fortsätter att ringa på telefonen med nya ”fantastiska erbjudanden” och ”kampanjer som snart tar slut”. Tack och lov finns det några lifehacks för att slippa telefonförsäljare.

Det är fullt lagligt för telefonförsäljare att ringa till kunder, både befintliga kunder och potentiella nya kunder, i Sverige. Det kan man tycka vad man vill om, men många svenskar upplever det som en distraktion i det vardagliga livet. Förr var det betydligt enklare att identifiera vilka samtal och telefonnummer som hörde till företag, men numera ringer många telefonförsäljare upp via ett vanligt mobilnummer. Det har gjort det ännu svårare att ducka telefonförsäljning.

Det kan ringa tidigt på morgonen, mitt i ett viktigt möte på jobbet eller sent på kvällen när man bara vill koppla av med familjen. Det händer att telefonförsäljare som ringer kommer med ett bra erbjudande, men nog finns det många som stör sig på den vibrerande telefonen och de många samtalen som väldigt sällan slutar i ett köp.

Tack och lov finns det några tips och lifehacks för den som vill slippa telefonförsäljning. Vissa gör att du undviker telefonförsäljare helt, andra lifehacks gör att du på ett enklare sätt kan sålla bland samtalen som ringer.

Anmäl dig till NIX-registret

NIX-registret eller NIX-telefon är ett effektivt sätt att skydda sig själv från oönskade samtal som har i syfte att sälja något. Om du registrerar ditt telefonnummer hos NIX innebär det att du undanber dig samtal som sker i försäljande syfte. Det är inte ett lifehack som fungerar i 100 procent av fallen då det fortfarande finns kryphål, men det är effektivt skydd som får ner frekvensen på samtalen betänkligt.

NIX-telefon är gratis att använda och kostar ingenting att registrera sig hos. Det är en enkel process som du anmäler dig till via deras hemsida. Därmed blir du också en del av deras register, som telefonförsäljare sedan kontrollerar sina telefonlistor mot.

Blockera telefonnummer i din telefon

Många telefoner på marknaden har en funktion som tillåter dig att blockera vissa telefonnummer. Det är ett effektivt sätt om du blir utsatt för telefonförsäljning från ett eller flera nummer på en återkommande basis. Genom att blockera numret i fråga kommer du inte längre att kunna ta emot några samtal från det numret.

Tänk på att en blockering av ett telefonnummer är heltäckande och innebär att du inte kan få några samtal från det numret. Däremot är det fullt möjligt att avblockera telefonnummer i ett senare skede, om du av någon anledning skulle ångra dig.

Blockera telefonnummer är ett lifehack som kan fungera i andra situationer också. Det kan vara ganska skönt att blockera telefonnummer som man av olika anledningar inte vill ska kunna kontakta en längre.

Nummerupplysning direkt i en app

Det finns flera exempel på appar som ger en direkt nummerupplysning i din smarta telefon. Det innebär att det dyker upp på skärmen vem det är som ringer, oavsett om du har numret inlagt eller inte. Det är ett sätt att snabbt få en inblick i vem det är som ringer och bara välja att svara på samtalen som intresserar en.

Nackdelen med detta lifehack för att slippa telefonförsäljare är att samtalen fortfarande kommer fram på din skärm och stör dig. Om du vill slippa telefonförsäljning helt bör du använda blockering eller NIX-register, men om du bara vill sålla bland samtalen är en app som Truecaller eller 180 ett effektivt sätt.