Lifehacks för köksmoment! 

Lifehacks för köksmoment

Att förbereda och laga mat kräver en hel del planering och utförande för att lyckas. För att både spara tid och moment i köket finns det en hel del smarta kenp du kan ta till för att underlätta för dig i köket. Vi listar våra bästa lifehacks för köksmoment så att tiden i köket minimeras!  

Lifehacks för köksmoment 

Det är inte alltid lätt att lyckas i köket med allt ifrån förberedelser av mat till utförande och disk. En del råvaror kräver även specifik hantering och det kan vara svårt att få till det varje gång. Istället för att stå onödigt länge i köket och kämpa dig igenom din matlagning kan du med små medel förenkla dina bestyr. 

Genom några smarta och effektiva knep kan du lättare lyckas med din matlagning och undvika alldeles för mycket disk. Vi har listat våra bästa knep för olika köksmoment som definitivt kommer göra din matlagning lätt som en plätt! 

1. Undvik tårar när du skär lök 

Vi alla vet hur irriterande det kan vara att skära rå lök och tårarna sprutar, ögonen blir röda och irriterade. Detta kan vara speciellt olyckligt om du ska ha bjudning hemma och sminket plötsligt börjar rinna på grund av de starka enzymerna som utsöndras från löken. Det är just detta som händer när dina ögon reagerar på löken, kroppen sköljer ut ögonen för att kunna skydda sig mot enzymerna.  

För att motverka tårar när du skär lök kan du smörja in kniven i olja innan du börjar skära, då enzymerna istället kapslas in. Smörja därför alltid in din kniv innan du startar och du kommer aldrig mer behöva torka dina tårar på grund av lök! 

2. Knep för att bananerna ska hålla längre 

Inser du att du köpt för många bananer och att du inte kommer hinna äta dem innan de blir bruna och dåliga? Lugn, vi har ett smart knep som ser till att de håller sig gula och fräscha längre. Det som gör att bananer blir bruna är någonting som kallas för etylengas som främst frigörs i stjälken. När denna gas sedan möter andra delar av frukten så gör det att frukten blir brun.  

Om du lindar in dina bananers skaft i en bit plastfolie så stannar denna gas innaför plasten och sprider sig inte ned mot bananen. Detta gör att du får gula och fräscha bananer mycket längre. 

3. Fixa rumstempererat smör 

Ska du baka eller vill bre smör på mjuka frallor, men din kyl har gjort smöret alldeles för kallt och hårt? Inga problem, med ett av våra lifehacks kan du få rumstempererat smör på nolltid. Allt du kommer behöva är ett glas, en tallrik, varmt vatten och ditt smör.  

Börja med att hälla upp ditt varma vatten i ett glas och låt stå i någon minut tills det att du ser att glaset har blivit varmt. Häll sedan ut vattnet och ställ glaset upp och ned över ditt smör i cirka två minuter. Lyft sedan glaset och bre ditt smör över dina mackor utan problem! 

4. Ta vara på all citrussaft 

Många gånger kan du se att det finns citronsaft kvar i din citron eller lime, men du lyckas inte pressa ut det sista och frukten är alldeles för hård. För att få ut så mycket saft som möjligt från din citrusfrukt är det en god idé att stoppa in din frukt i micron för att värma den i några sekunder. Frukten blir då mjukare och det blir lättare att pressa ut de sista dropparna.