Lifehacks för skor och stövlar – Håll dina skor hela och fräscha!

Lifehacks för skor och stövlar

Fötter som svettas kan snabbt förvandla dina nya skor till en illaluktande historia. Det är inte en lätt uppgift att få bort en illaluktande doft från dina skor, vilket är varför det alltid är smartast att jobba i förebyggande syfte. Detsamma gäller för att hålla dina skor och stövlar hela så länge som möjligt, så du slipper att spendera pengar på nya skor helt i onödan.  

Det finns en hel del lifehacks att ta till och vi har i denna artikel samlat våra bästa lifehacks för skor och stövlar! Här går vi igenom hur du håller dina skor fräscha och hela, men också tips för att rädda redan illaluktande skor. 

1. Illaluktande skor 

Orsaken till illaluktande skor är ofta en kombination av olika bakterier och svett som blandas, där vissa material av skor snabbare börjar lukta än andra. Skor som exempelvis är helt tätslutande har en tendens börja lukta illa snabbare än de som inte är det. Ha därför detta i åtanke när du är ute efter ett nytt par av skor, speciellt under sommaren då det ofta blir varmare i skon.  

2. Jobba förebyggande  

Det bästa är att jobba förebyggande när det kommer till oönskade dofter i dina skor, då det är svårare att få bort lukten om den resan satt sig i skon. Det finns en hel del du själv kan göra för att minska risken för illaluktande skor. 

3. Låt dina skor luftas  

Låt dina skor luftas och torka innan nästa användning, på detta sätt så kommer svettlukten inte bli permanent som den annars har en tendens att bli om skorna aldrig får torka ordentligt.  

Om du har varit ute när det är blött eller regnar och skorna sugit åt sig vattnet så är det viktigt att även här låta dem torka innan du använder dem igen. Du kan exempelvis använda tidningspapper i skorna när de är blöta, då de suger åt sig den värsta delen.  

4. Strumpor på fötterna 

Om du använder skor utan strumpor så kommer all svett som bildas hamna direkt i skon istället för att först tas emot av dina strumpor. För att hålla dina skor fräscha så länge som möjligt så kan den extra sekunden att ta på dig ett par strumpor skona dina skor från oönskade dofter.  

5. Byt ut sulorna  

Du kan även förebygga illaluktande skor genom att köpa till en innersula till dina skor. I de allra flesta fall så har sulorna ett lager av aktivt kol som hjälper till att hålla borta odörer som annars kan smyga sig på.  

Lösningar för skor som redan luktar illa  

Om dina skor redan börjat lukta illa så finns det en hel del husmorsknep du kan ta till för att rädda dina skor. Här nedan kan du läsa om våra bästa tips! 

Gör en ättika-blandning  

Ättika kan användas till en hel del olika problem i hemmet, och även vid illaluktande skor. Fyll en hink med vatten tillsammans med två matskedar ättika. Lägg sedan skorna i hinken och låt dem suga upp ättika-blandningen ordentligt (gärna någon timme). Skölj sedan rent med vatten och låt skorna torka. 

Använd dig av tepåsar 

Om du har tepåsar liggandes hemma så kan du lägga en eller två i varsin sko över natten, det är väldigt effektiva och suger upp odörer åt dig.  

Håll skorna hela 

Det finns inget tråkigare än när ett par skor som du inte haft länge redan börjar gå sönder kring kanter och fästen. Detta går dock att förhindra med ett par små knep!  

Smörj in läderskor 

Läderskor är känsliga både mot vatten och fukt. Det är därför viktigt att du smörjer in dina läderskor så att de inte blir torra och spricker. Detta skyddar även mot regn och annat slitage som kan förstöra ytan på dina skor. 

Lyft på fötterna!  

Det kan kännas givet, men väldigt många släpar idag på sina fötter när de går och detta leder till onödigt slitna skor. Kika under dina favoritskor och se hur sulan ser ut. Om den har onödig slitning i hälen – lyft på fötterna lite extra när du går!  

Med dessa lifehacks så hoppas vi att ni kan rädda era skor och kan använda dem längre än vad som annars skulle vara möjligt!  

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*