Så känner du dig hemma i en ny stad

Så känner du dig hemma i en ny stad

Så känner du dig hemma i en ny stad – Vi är alla olika med hur ofta vi flyttar. Den genomsnittliga svensken flyttar faktiskt hela 11 gånger under sin livstid. Det kanske inte alltid är långa flyttar men ibland så byter vi stad eller till och med land. Alla vi som har gjort det någon gång vet att det är en lång process att känna sig hemma i en ny stad. Beroende på varför du har flyttat dit så har du olika förutsättningar för att känna dig hemma. Har du flyttat för kärleken så kan din partner visa dig din nya stad, har du flyttat för arbete så kan du få en ny kontext igenom dina arbetskamrater. Vad som är hemma är en högst personlig fråga dock.

Vissa känner sig hemma direkt och för andra tar det år och kanske år av hemlängtan till den förra staden med kompisar och kanske familj. Just det sociala är kanske det viktigaste för att känna sig hemma i en ny stad. Det är relativt lätt att bekanta sig med den stads fysiska utseende. Där är det bästa tipset jag kan ge dig att bara ge dig ut på gator och torg och se vad du hittar. Gillar du att springa som motionsform så är det ultimat för att se nya platser. Det går lagom fort och du kan stanna om du hittar något intressant. Även att cykla är att rekommendera. Cykla eller spring utan mål så kommer du snart att se att du hittar i din nya stad. Hur gör man med det sociala då?

Det är en bra idé att låtsas som att du är en turist i din nya stad. Googla på vad som är värt att se i din stad och gör sedan det. Ta någon dag där du bara utforskar staden och får in så många intryck som möjligt. Det kommer att göra att du lär känna staden och alla dess landmärken. efter ett litet tag försök sedan att hitta ett smultronställe för dig. Det kan vara ett kafé eller liknande som du går till upprepade gånger. Rutiner är svårt i början och därför kan det vara bra att hitta ett ställe som gör att du känner dig som en ”local” och inte bara turist. När du väl börjar prata med någon och du kan rekommendera något fint kafé eller ett falafelhak som är något utöver det vanliga så kommer din känsla av att vara hemma i staden att växa.

Har du flyttat till en ny stad för att din partner bor där så kommer du att få mycket gratis med hens kompisar. Det är viktigt i ett parförhållande att ha olika intressen och vänner så du vill inte behöva förlita dig på partnerns umgängeskrets utan du vill kunna känna att du passar in och det är din stad. Då är det bra att göra som du har hört so många gånger förr. Engagera dig i något som du tycker är roligt. Det är det absolut bästa sättet att träffa likasinnade och få vänner.

Är du en sportig person så är det bra att börja på en sport. I större städer finns det i stort sett alla slags sporter och det är ofta ganska enkelt att hänga med. Kolla upp på Facebook eller annan hemsida och gå och testa. Det kommer att ge dig en bra start på det sociala livet. Även om du har någon ensammare sport som löpning som intresse så går det att göra det i grupp och du kommer att kunna springa med löpargrupper eller varför inte gå och träna i grupp. Det finns många alternativ för att du ska kunna lära känna folk. När vi engagerar oss fysiskt så är det ofta lättare att börja prata med folk och bryta den berömda isen.

Är du inte av det sportiga slaget så kan du fortfarande engagera dig, kanske politiskt eller i någon annan förening. Det kommer att göra att du träffar nya människor. Det finns även appar och hemsidor som är till för att träffa nya vänner. Använd dessa och de flesta fungerar som Tinder eller andra dejtingappar fast enbart för vänskapsrelationer.

Det kan vara svårt att kasta sig ut och faktiskt våga träffa nya människor i sin nya stad. Tyvärr finns det inte mycket att säga mer än att bara göra det. När du väl har testat en gång så kommer du märka att det inte är så farligt och att det faktiskt är roligt. Är du en människa som inte har så lätt för att ta kontakt så kommer du att utveckla dig själv mycket genom att flytta till en annan stad och inte stanna för långt in i din comfort-zone. Det är utvecklande att flytta någonstans även om det också är läskigt. Det kommer att ta tid för dig att känna dig hemma men försöker du så kommer du att lyckas.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*