Skillnaden mellan ett kreditkort och ett betalkort

Skillnaden mellan ett kreditkort och ett betalkort

Betalkort är en helt annan finansiell produkt än kreditkort. Om du har hört uttrycket ”betalkort” och trott att det syftar på ett kreditkort är det förståeligt eftersom termerna ofta används synonymt. Ett betalkort är dock en helt annan produkt utan kreditgräns eller ränta som tas ut, till skillnad från ett kreditkort. Här får du en närmare titt på skillnaden mellan de två.

Vad är ett betalkort?

Betalkort blir alltmer sällsynta, men de erbjuder vissa fördelar – och även nackdelar – jämfört med kreditkort:

  • Det finns ingen utgiftsgräns, vilket innebär att du inte behöver oroa dig för att ditt kort ska bli avslaget. Detta kan naturligtvis vara en fördel om du behöver göra regelbundna stora inköp, vilket är en anledning till att detta kort är populärt bland företagare eller egenföretagare.
  • Du måste betala av ditt saldo varje månad, annars får du höga förseningsavgifter. Om du ådrar dig för många förseningsavgifter kan ditt kort bli avstängt eller stängt.
  • Det finns ingen ränta som debiteras. Den andra sidan av att behöva betala av saldot på ditt betalkort varje månad är att det egentligen inte finns någon långsiktig skuld, så det tas inte ut någon ränta, vilket är fallet med kreditkort. Detta är bra för att undvika en massa skulder, men du förlorar en viss flexibilitet när du betalar av ett stort köp över några månader i stället för bara fyra veckor.
  • Höga årsavgifter: Eftersom långivarna inte kan tjäna pengar på räntebetalningarna med kreditkort kompenserar de för den förlorade inkomsten genom att ta ut årsavgifter som kan kosta hundratals kronor. Många kreditkort tar däremot inte ut någon årsavgift alls, så vad du egentligen betalar för är de högre kreditgränserna för stora inköp.

Bör du använda ett betalkort?

Det beror egentligen på om du gör regelbundna köp med femsiffriga belopp då och då, eftersom de flesta kreditkort redan erbjuder ganska höga gränser för de flesta låntagare. Dessutom behöver du ett pålitligt kassaflöde för att säkerställa att du kan betala av dessa inköp varje månad (vilket är ytterligare en anledning till varför betalkort är väl lämpade för småföretagare).

Om du redan betalar din månadsräkning oavsett vad som händer och vill ha fördelen med obegränsad konsumtion kan ett betalkort vara ett bra alternativ för dig.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*