14 smarta tidssparande rengöringsgrepp

tidssparande rengöringsgrepp

Minska den tid du lägger ner på sysslorna och få mer tid på dagen för de roliga sakerna!

Ofta utför vi hushållssysslor på autopilot, men tänk om det fanns ett snabbare och effektivare sätt? Det är där vi kommer in i bilden! Här är 14 tips som kommer att spara tid och effektivisera din städrutin!

 1. Sträva efter att få jobben gjorda i korta 30-minutersbitar, så att du inte bränner ut dig. Ställ in en timer på en halvtimme och kämpa dig igenom så mycket arbete som möjligt på den tiden. Att inte ha några distraktioner innebär att du får så mycket gjort som möjligt under den tid du har avsatt.
 2. Om du vill städa hela huset ska du se till att städa ett rum i taget – fläng inte mellan rummen. Att städa rummet först kommer att påskynda städningen. Se till att damma först och arbeta uppifrån och ned; detta förhindrar att damm återbildas på rena ytor. Spara alltid dammsugning eller moppning till sist.
 3. Smartphone-användare bör använda sig av sin anteckningsapp genom att föra en löpande lista över de matvaror som behövs. Om du är gammaldags och har en anteckningsbok till hands kan du anteckna vad du behöver i den. På så sätt får du alltid det du behöver, oavsett om du handlar på nätet eller går in på din lokala stormarknad.
 4. Använd dig av gamla tidningar genom att lägga dem i botten av soppåsar för att absorbera eventuella vätskor som rinner ut från soporna. Om du kommer ihåg att göra detta varje gång du byter ut soppåsen slipper du behöva städa upp dropp där påsen har läckt nästa gång du byter ut den. För matavfallskärl kan du placera ett ark absorberande hushållspapper i botten som du sprejat med desinfektionsmedel och lägga kompostpåsen ovanpå. Detta kommer att absorbera eventuella spill, hålla soptunnan fräsch och göra det lättare att städa den.
 5. Förvara uppsättningar lakan och kuddfodral vikta inuti sitt matchande påslakan. De tar inte bara mindre plats i skåpet, utan det innebär också att du har alla sängkläder redo att användas när du byter sängkläder nästa gång.
 6. Rengör fönster på nolltid genom att tillsätta en droppe diskmaskinssköljmedel i vattnet. Sköljmedlet kommer att göra dina fönster fria från ränder och glansiga. Alternativt gör fönsterdammsugare lätt jobbet med att rengöra fönster, speglar och till och med kakel.
 7. När du rengör badkaret kan du spraya badkaret med badrumsrengöringsmedel och låta det verka i 10 minuter medan du fortsätter med andra jobb i badrummet. Dessa 10 minuter kommer att göra stor skillnad när du ska skölja av det.
 8. Använd tomma bakplåtar klädda med folie för att fånga upp dropp när du använder ugnen. Alternativt kan du investera i en lättstädad ugnsplåt (som Magic Non-Stick Liner). Dessa sitter i botten av din ugn och kan klippas till för att passa botten – ta ut dem då och då och torka bort mat som samlats på dem.
 9. Använd en fuktig strumpa för att rengöra dammiga persienner på nolltid. Sätt den helt enkelt över handen och kör den över varje lamell. När du är klar stoppar du strumpan i tvättmaskinen.
 10. Använd din diskmaskin för att rengöra alla slags svårrengjorda beslag, till exempel kylskåpshyllor, paneler för fläktfläktar och till och med ugnshyllor. Lägg dock inte metallpannstöden från din gashäll i diskmaskinen; de är gjorda av gjutjärn och kommer att missfärgas och eventuellt rosta.
 11. Sänk centrifugeringshastigheten i din tvättmaskin till minst 800 varv per minut för att minska veck och hjälpa dig att minska stryktiden. När tvättcykeln är klar skakar du ut kläderna.
 12. Hur frestande det än är att låta din tvätt gå på 40 C bomullstvätt kan du faktiskt göra mer skada än nytta. Använd alltid rätt inställning på din tvättmaskin. Se till att du använder rätt inställning på tvättmaskinen. Maskinerna är ganska avancerade nuförtiden så du kan vara väldigt specifik när det gäller vad du tvättar. Snabbtvätten är perfekt för lätt smutsiga föremål.
 13. Innan du förvarar dina rena blomvaser, svep in dem i plastfolie så att de är orörda och redo att användas när du behöver dem.
 14. Ta bort vattenmärken från kromkranar med lite tandkräm – gnugga bara in den med en fuktig trasa eller med fingret och skölj sedan bort den för att få en spegelblank yta.