Tips för belysning utomhus

Tips för belysning utomhus

Tips för belysning utomhus – Belysningen utanför ditt boende eller din trädgård bör väljas ut med samma omsorg som lamporna inomhus. Däremot är det någonting som många folk glömmer bort. Trevlig belysning utomhus kommer inte bara att ge ditt hem ett vänligare intryck, utan bidrar också till att du kan njuta av sommarens kvällar och inte behöva sitta i mörker.

Men vad ska du då tänka på när du investerar i belysning utomhus? Vi ger dig de bästa tipsen för att du ska kunna förvandla din trädgård på nolltid!

Belys dina buskar och träd

Har du några fina träd eller buskar som du gärna vill framhäva lite extra på din tomt? Detta kan du enkelt göra genom att investera i praktiska spots, som du helt enkelt placerar under trädet. När mörkret faller kommer de att lysa upp dina vackra plantor. Förutom detta kommer de också att få din trädgård att se större ut och bidrar till att ge ditt hem ett väldigt trevligt helhetsintryck.

Basera valet på trädgårdens storlek

Priset för lamporna kommer att variera kraftigt, så fundera på hur hög budget du har och gör även ett inköp av belysning som passar storleken på din trädgård. Om du bor mindre så kommer det till exempel inte att krävas lika mycket lampor, som om du har en större trädgård att belysa. Kanske har du även flera olika terrasser och altaner som du vill kunna använda oavsett tid på dygnet.

Vart ska belysningen placeras?

Det spelar egentligen ingen roll hur avancerad eller kostsam belysningen är som du köper, om den ändå inte är anpassad för vad det ska användas till. Det finns nämligen mängder av olika typer av belysning på marknaden. Både modeller som mer fungerar som vackert pynt och de som du kan vira runt terrassen, placera på din balkong eller som kan viras runt granen under julen.

Dessutom finns det stationär belysning som antingen är batteri- eller soldriven. Mer avancerad belysning som du kan justera inifrån hemmet är också bra att montera ut, då framförallt på garageuppfarten eller vid ingången till huset.

När på året ska belysningen användas?

En annan sak som är viktigt att du har i åtanke är att köpa belysning som faktiskt är säsongsanpassad. Under vintern när temperaturen är lägre, så kommer detta vara mer påfrestande för lamporna eller den eventuella ledningen. Slitstarka lampor och belysning som har en mer rejäl konstruktion är särskilt viktigt att du kikar på här.

Om belysningen sedan ska tas ner under sommaren (detta gäller särskilt julbelysningen), så är det också viktigt att den förvaras på rätt sätt. Rulla ihop slingan med varsamhet och förvara dem sedan i en fukttålig låda om slingan ska upp på vinden eller ner i källaren. Detta kommer göra att belysningen kan användas år efter år.

Belysning skrämmer bort oinbjudna gäster

Någonting annat som många kanske inte tänker på är att skarp belysning är en perfekt metod för att kunna skrämma bort oinbjudna gäster från tomten. Det är helt enkelt inte lika troligt att någon kommer att bryta sig in om de måste stå mitt i strålkastarljus för att kunna ta sig in.

Lamporna kan sedan sammankopplas till telefonen och ditt larm, för att du ska få lite extra uppsikt. Så om du är tveksam om att skaffa larm eller övervakningskamera är någon bra ide, så kanske bra belysning istället är någonting som du bör kika på.

Hoppas du har fått lite hjälpsam information om vad du ska tänka på och hur du kan göra ett smartare val av belysning!

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*