Så skyddar du dina utemöbler under hösten och vintern

Så skyddar du dina utemöbler

Vintern står runt hörnet och i och med detta blir dagarna och nätterna allt kyligare. De kyligare tiderna påverkar inte endast oss människor, men också våra utemöbler. De svenska vintrarna kan innebära snöoväder, is och slaskigt regn och orsaka skada på utemöbler.

Så vad ska man göra när de kalla temperaturerna är övervägande och kontinuerlig nederbörd inträffar? Nedan är några tips på hur du kan skydda dina utemöbler under hösten och vintern.

Utemöbler i trä

Har du bord eller stolar utomhus gjorda av trä bör dessa vara utrustade med ett skyddande medel. Detta tätar träet från fukt året runt, vilket är särskilt viktigt under vinterhalvåret. På vintern kan fukt nämligen leda till att träet spricker. När det däremot är ordentligt förseglat kan varken snö eller kyla suga in i träet. Därför är det viktigt att investera i bra utemöbler, och när det gäller trämöbler bör dessa vara gjorda av teak. Teak är nämligen bättre på att motstå fukt och konstant fluktuerande temperaturer. Dessa kan man måla med en särskild träolja – gärna teakolja som gör att möblerna bibehåller sin naturliga, vackra distinkta färg.

Utemöbler i plast

Plastmöbler har inte samma problem med fukt som trämöbler har. Den kyliga temperaturen under vintern tenderar dock att göra plasten spröd, vilket kan resultera i att de spricker. En av fördelarna med plastmöbler är dock att de är väldigt lätta, vilket innebär att de lätt kan plockas in i ett förråd under vintern. Och även om utemöbler är utformade för att klara dåliga vinterförhållanden rekommenderas det att man plockar in sina plastmöbler när det snöar. På så sätt slipper man köpa nya möbler nästa år igen bara för att man inte plockat in dem i tid. Då spar man både pengar och på miljöns resurser.

Utemöbler i järn/stål

Att rengöra järn- och stålmöbler ordentligt en gång om året möjliggör det för dig att hitta rostfläckar innan de inte längre går att förhindra. Möblerna bör tvättas med tvål och vatten, gärna med en skrubborste eller en trasa. Sedan sköljer man av möblerna med rent vatten. Om några rostfläckar är synliga bör dessa behandlas för att förhindra att de blir värre. Rosten bör därefter slipas bort med stålull eller en handslipmaskin, allt beroende på hur stort området med rost är. Därför ska eventuella hål fyllas i med ett fyllmedel, slipas igen och slutligen bör möblerna målas om för att återställa dem.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*