Välja rätt häcksax

Välja rätt häcksax

Presenteras i samarbete med Jem&Fix

Har du häckar och prydnadsträd hemma så är det ju bra att hålla dem i fint skick. Det görs allra enklast genom att investera i en bra häcksax. Idag finns det många varianter så som bensindrivna häcksaxar, batteridrivna häcksaxar och eldrivna häcksaxar. Det finns även de enklare varianterna som du använder manuellt.

Vilken häcksax passar dig och dina behov?

När du ska köpa häcksax så är det behovet du har som styr vad för typ som är lämplig att välja. Har du inte så stort klippbehov så kan en enklare häcksax med teleskopfunktion och bra handgrepp räcka. Men har du ett stort klippbehov och måste använda den under längre stunder så kan det vara bra att välja en bensindriven häcksax eller en elektrisk häcksax. En batteridriven häcksax kan vara smidigt för dig som trimmar en häck eller ett prydnadsträd.

Manuell häcksax – fördelar och nackdelar

En manuell häcksax passar bra för mindre häckar eller på ställen där det är svårt att nå. Fördelarna är att den är tyst, lätt, billig att köpa och enkel att använda. Nackdelar är att den är opraktisk när du klipper större ytor.

Batteridriven häcksax – fördelar och nackdelar

En batteridriven häcksax drivs av ett batteri. Den är utan sladd och har fördelarna att den är ganska tyst, lätt och sladdlös. Till nackdelarna finns att den har begränsad drifttid då den har ett batteri samt att den även är generellt mindre kraftfull än elektriska och bensindrivna häcksaxar.

Elektrisk häcksax – fördelar och nackdelar

Den elektriska häcksaxen har sladd och kopplas in i ett eluttag. Den är bra eftersom den har en obegränsad drifttid samt att den även är relativt tyst. Till nackdelarna finns att sladden kan vara i vägen samt att du alltid är beroende av eluttag och kan behöva använda förlängningskabel.

Bensindriven häcksax – fördelar och nackdelar

Den mest kraftfulla varianten av häcksax är den som drivs av bensin. Dess fördelar är att den har en lång drifttid samt att den orkar klippa genom grövre grenar. Du slipper även hålla reda på en sladd. Nackdelen med denna är att den släpper ut avgaser samt kan vara ganska tung att hantera.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*