Checklista vid flytt – När en flytt planeras så finns det alltid många tankar och områden du behöver ta itu med, och det kan kännas övermäktigt med det som ska hinnas med. Det är i situationer som dessa som man är otroligt tacksam över färdiga checklistor där allt som du inte får glömma finns med.
I denna artikel kommer vi att hjälpa dig med just det – att lista de viktigaste saker i en checklista vid flytt!
Bestäm dig om du vill anlita flytthjälp eller klara dig själv
Det finns mängder av firmor som idag är specialiserade på just flytt, dessa flyttfirmor har ofta olika paket där du kan välja vilket typ av hjälp du vill ha. Kanske vill du endast ha hjälp att flytta dina saker från punkt A till punkt B, eller så vill du istället hyra in en firma som hjälper dig att packa alla saker som ska flyttas.
Vi rekommenderar att ta in offerter från flera flyttfirmor i god tid eftersom att det annars finns chans att det är fullbokat de datum som du behöver dem.
Om du istället väljer att göra allt själv så kommer detta självfallet att bli billigare, men ta mer tid. Det kan då vara bra att se om du har vänner eller familj som är villiga att ställa upp för att underlätta för dig. Om du inte har en stor bil så är det också bra att tidigt förboka ett släp eller en lastbil.
Organisera dina saker
Nu kommer vi till det som kan ta längst tid beroende på hur länge du bott i den bostad du nu ska flytta ut ur, oavsett om du flyttar till lägenhet eller hus. Om du bott in dig ordentligt så kommer du vilja lägga extra tid på denna punkt eftersom att du kommer gå igenom skåp som kanske inte alltid annars öppnas, och du kommer med största sannolikhet hitta en mängd saker som du hade glömt bort.
Detta kan sedan sorteras i en Ta med-hög och en Släng-hög. Det vi kan rekommendera är alltså att börja packa i god tid så att du inte behöver stressa dig igenom dina saker.
Börja packa i kartonger
När du börjat organisera dina saker så har det blivit dags att införskaffa flyttkartonger och börja packa ned alla dina ägodelar. En tumregel är ofta en kartong per kvadratmeter, så se till att ha tillräckligt.
Det som kan vara skönt när du väl flyttar in i nästa bostad är att ha kartongerna markerade med vad som innehåller vad. Då kan du snabbt se vad som behöver packas upp lite mer brådskande och vad som kan vänta när du får tillgång till ditt nya boende.
Kontakta företag, Skatteverket och adressändra
När du flyttar så är du själv ansvarig för att kontakta Skatteverket för att få rätt folkbokföringsadress, du kan också behöva kontakta andra företag för att säga upp eller flytta de avtal som du har i ditt nuvarande boende.
Glöm heller inte bort att adressändra och få eftersändning av post så att du inte missar någonting viktigt som istället kommer till den bostad du nu flyttar ut från.
Boka in flyttstäd vid behov
Flyttstäd är någonting som tar tid då det bör göras noggrant, mer noga än vad många av oss gör under ett vanligt storstäd. Det kommer helt enkelt ta tid och energi så det är viktigt att fråga dig själv om detta är någonting du faktiskt hinner och orkar med.
Flyttstädet bör ske när bostaden är helt tömd, så se till att ha lite extra tid från att du flyttar ut tills att nya ägare får tillgång till bostaden. Även här kan du begära in offerter från flera företag för att se vilket som passar dig och din budget bäst.
Planera flyttdagen så gott du kan
Förvänta dig att det kommer bli stressigt och rörigt, det är en del av det hela. Men ju tidigare du planerar din flyttdag – desto lättare kommer den att bli!
Bli först med att kommentera