4 Lifehacks för spis och ugn- Spara tid och energi i köket!

Lifehacks för spis och ugn – Spara tid och energi i köket!

lifehacks för spis och ugn

Lifehacks för spis och ugn – Du som älskar att laga mat eller baka, har säkerligen också ställts inför en hel del utmaningar i köket. Det kan vara svårt att planera tiden, förbereda degen på bästa sätt eller helt enkelt hålla köket städat eftersom alla ytor används så frekvent.  

Med några mindre lifehacks behöver dock dina bestyr i köket inte bidra till att du måste lägga ner dyrbar tid på dessa delmoment. Vi har i denna artikel listat några knep som du kan testa på för att spara både tid och energi när du framförallt planerar att använda din spis och ugn! 

Städa ugnen på ett enklare sätt 

Att städa ugnen är det nog alla som skjuter upp ibland. Det tar tid och innebär oftast att du måste använda dig av starka kemikalier för att ytan ska bli skinande ren. Men faktum är rengöringen av ugnen inte behöver vara långdragen med rätt redskap och produkter. 

Tvättsåpa är ett medel som är snällt mot huden och även mer skonsam mot naturen. Dessutom fungerar det utmärkt för rengöring av ugnen.  

Blanda tvättsåpa och vatten i en sprayflaska och spruta sedan detta över samtliga ytor i ugnen. Vrid sedan på ugnen på en låg temperatur runt 100 grader och låt sedan medlet verka i 15-20 minuter. Tvättsåpan kommer att reagera på värmen och efter att ugnen har svalnat en aning, kan du enkelt torka rent ytorna utan att du behöver skura eller skrubba.  

Få spisen ren med denna snabba metod 

För rengöring av spisen är det många som använder till exempel stålull och starkt medel. Men detta kan faktiskt skada ytan och är heller inte särskilt skonsamt mot dina armar. Testa istället att spraya på det medel som du använder och låt verka i några minuter. Sedan kan du enkelt torka bort även den allra mest ingrodda smutsen med hushållspapper eller en trasa. 

One-pots sparar tid och disk 

Det är idag väldigt trendigt med one-pots. Enkelt förklarat så innebär detta att du tillagar samtliga ingredienser i en enda kastrull, stekpanna eller ugnsform och det finns idag ett gediget urval av recept för dig att testa.  

Fördelen med detta är att du kan slänga i allting och sedan låta det puttra, medan du städar ytorna i köket eller hackar till en god sallad att servera med den krämiga pastan eller gratängen. Så vilket one-pot recept vill du testa på? Spara på både disk och ork med one-pots! 

Städa ofta och lite 

Många väntar väldigt länge innan man faktiskt tar tag i att städa spisen eller ugnen i tron att det kommer hjälpa att spara energi och tid. Men processen kommer istället att bli mer utdragen och du kommer se fler fördelar om du tar till dig vanan att städa ofta och lite. Vänta därför inte tills smutsen sitter som berget och därmed är svårare att avlägsna.  

Dessutom kan du njuta av ett hem som är skinande rent för jämnan, vilket för många bidrar till att göra hemmet mer harmoniskt! Förutom städning av spis och ugn så kan du ha god användning av flera olika lifehacks i köket till matlagningen!

Så om du bara testar på dessa lifehacks för din spis och ugn tillsammans med andra rengöringstips så kommer du att se mycket goda resultat. De hjälper dig att spara tid och energi, som du istället kan lägga på andra bestyr. Mer tid över för din vardag och även mindre disk att ta hand om efter matlagningen är klar!